SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Vrećice na trakicu - kako se to radi

3.11.13



Vrećice na trakicu ili kako je u engleskom poznato drawstring bag. Koliko su jednostavne, toliko i primjene imaju. Ja ipak ih najčešće koristim za razvrstavanje igračaka, a definitivno su i kandidati za ovogodišnje pakiranje božićnih i novogodišnjih poklona.
Na internetu, upišete li drawstring bag – naći ćete razne tutorijale različitih verzija ovih vrećica. Sve one, koje nisu s postavom su nesavršene i imaju neku manu. Ali ako želite brzu i jednostavnu vrećicu – onda morate negdje napraviti kompromis. Hoće li to biti na ušivci za trakicu ili gdje drugo – to ćete sami  odabrati. Ja nudim ovu verziju vrećice. Kompromis je po meni u duplom šavu sa strane, koji će, ovisno o odabranom materijalu, dati možda pre-kruti  osjećaj. Ali to se sve eliminira jednom kad vrećicu napunite. Meni je jako bitno da je uredan gornji dio kuda ide trakica i da su rubovi podvrnuti da se tkanina ne pori. 
 

Što vam treba:
1 komad tkanine, ovdje je primjerice uzet komad 25 x 60 cm
2 trakice duljine 2 x kolika je širina tkanine
Osim toga potrebni su vam i šivaća mašina, pegla, konac i ostali popratni alat

Okrenuti tkaninu da je stražnja strana prema gore, uzorak straga. Dulji rub tkanine svinuti jednom prema unutra oko 0,5 cm, pa još jednom 0,7 cm. (MODIFIKACIJA: umjesto dvostrukog porubljivanja, osnovni vanjski rub se može osigurati zig-zag šavom ili slično, pa je onda dovoljno porubiti samo jednom)

Prošiti svinute rubove i odrezati višak konca.

Kraći rub, i gornji i donji svinuti prema unutra 0,5 cm,

a zatim još jednom 2,5 cm. 
Ovaj dio je iznimno važan i dajte si vremena da podesite duljine s gornje i donje strane da budu jednake. To će biti prolaz za trakice. Učvrstite iglicama.

Prošiti.

Svinite komad na pola tako da je izvana unutarnji dio tkanine, a unutra uzorak. Spojite rubove šavom točno do ruba prolaza za trakice, kako je na slici naznačeno strelicom.

Preokrenite komad da je uzorak izvana.
Provucite trakice. Prvu trakicu provucite tako da krenete s jedne strane i na tu stranu opet izađete s njom i zavežite čvor na kraju. S drugom trakicom krenite sa suprotne strane i ponovite postupak. (MODIFIKACIJA: može se provući i samo jedna trakica, ali dvije uvelike olakšavaju otvaranje i zatvaranje vrećice).

Veselo šivanje!
 

Da se ogradim: ovdje pišem o stvarima za koje sama smatram zanimljivim ili me je netko nešto slično pitao i da bi bilo od općenito od koristi. Ovo o čemu pišem nije moja profesija niti sam učila takve škole. Ovo pišem sve u dobroj namjeri iz svog iskustva.

I ovo se čini zanimljivo

0 comments

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images